museum-digital
CTRL + Y
en
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького Графіка [Гк-4476]
В обороні богів / Лучник (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького / Олег Пеленичка (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

В обороні богів / Лучник

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Гравюра «В обороні богів / Лучник» належить до низки офортів, у яких авторка порушила актуальні суспільні та духовні проблеми міжвоєнної доби. В основі – сюжет із української міфології: воїн-лучник захищає одну з давніх святинь рідного народу – кам’яну статую язичницького бога Світовида. Ліворуч за спиною лучника – фігура Світовида у вигляді чотиригранного стовпа з чотирма обличчями у верхній частині, зверненими до чотирьох частин світу; праворуч – високе небо, пронизане смугами темних і світлих хмар, у яких ширяють чорні птахи. О. Кульчицька втілила оригінальний композиційний задум: на тлі непорушної фігури Світовида пластично відтворила напружену постать воїна, який, видається, ось-ось випустить стрілу з натягнутого лука. Драматизм ситуації підкреслює і скупий, але динамічний пейзаж.
Художниця звернулася до теми язичництва як до одного з етапів нашої тисячолітньої культури. Це свідчить про цілісне сприймання О. Кульчицької української культурної традиції, де на зміну давнім віруванням прийшло християнство з новою мораллю та іншим світобаченням. У цьому творі мисткиня концептуально осмислила і відтворила ідею боротьби, яка пронизує українську історію від давен і є показовою для міжвоєнної доби.

Олена Кульчицька (1877–1967) – українська художниця, малярка, графікиня, ілюстраторка книжкових видань, майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, етнографиня, педагогиня.
Художня освіта: Приватна школа С. Батовського-Качора та Р. Братковського у Львові (1901–1903), Вища художньо-промислова школа при Цісарсько-королівському австрійському музеї мистецтв і промисловості у Відні (1903–1907). Найяскравіше талант мисткині проявився у графіці. О. Кульчицька працювала у станковій, книжковій і прикладній графіці у класичних техніках ліногравюри, ксилографії, офорта, монотипії, літографії, створювала ілюстрації, екслібриси та художні листівки.

Material/Technique

Папір, офорт, акватинта

Measurements

19 × 14,8 (33,8 × 24,5)

Literature

  • Л. КостьТ. Різун (2013): Олена Кульчицька. Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво. Львів
Map
Intellectual creation Intellectual creation
1929
Olena Kulchytska
Owned Owned
1967
Lviv National Museum
Lviv
Inherited Inherited
1967
Lviv National Museum
Lviv
[Relation to time] [Relation to time]
1929
1928 1969
Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Object from: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького – один із найвизначніших осередків акумулювання та промоції духовно-мистецьких надбань...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.