museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Történeti tárgy [NVM_T_2020.2.1]
Emlékbögre (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ - Városi Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ - Városi Múzeum / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 9 Previous<- Next->

Emlékbögre

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Hogyan kapcsolódik össze a nagyatádi gyógyfürdőt ábrázoló emlékbögre a régi, Somogyszobi út melletti téglagyárral?
Dudás Istvánné Miklós Veronika története köti össze őket, aki a családjával tizenegy éven át, 1929-től 1944-ig járt téglát vetni a Szeged melletti Dorozsmáról a Lelbach uradalom téglagyárába. Dorozsmán nagyon szegény emberek éltek: tavasszal hét-nyolcszáz család indult el a faluból hónapos munkára (kubikolni, summásnak), hogy a nyár végéig megkeressék a család egész évi jövedelmét. A Miklós gyerekek nyolcan voltak testvérek (a kilencedik 1947-ben született, ő már nem járt Nagyatádra). Az időjárástól függően március végén, április elején indultak vonattal, és Kisasszony napjáig (szeptember 8.) verték a téglát, mert utána már deresedett a sár. Minden gyereknek megvolt a beosztása, a legkisebbek dolga a száradó tégla forgatása volt. Naponta 3200 téglát kellett megcsinálni. A téglagyárban épített szobában aludtak: szalmára terített pokrócon az egész család. Vasárnap nem dolgoztak, akkor sokat sétáltak a községben, templomba mentek és nagy ritkán a fürdőbe. 1944 őszén a háború miatt nem tudtak hazamenni Dorozsmára, Nagyatádon ragadtak, és itt, a téglagyárban vészelték át a front hónapjait. Mikor vége lett a harcoknak, gyalog mentek haza.
Veronika néni és a testvérei számára a sok munka és nehézség ellenére is szép emlékként maradt meg Nagyatád, ezért őrizgette oly sok éven át ezt a bögrét is, és ezért döntött úgy 2008-ban, hogy vállalva a hosszú utat, Nagyatádra jön, és történetével együtt átadja a múzeumnak. S még egyszer, utoljára, körbesétál fiatal lánykorának kedves helyszínein… (80 éves volt ekkor.)

Material/Technique

Porcelán/gyári

Measurements

9,1 x 7,6 cm

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.