museum-digital
CTRL + Y
en

Országos Földhitel Intézet

"Országos Földhitelintézet az 1936. évi XIV. törvénycikk értelmében az 1879-ben alapított Kisbirtokos Országos Földhitelintézete és az 1911-ben alapított Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége egyesüléséből jött létre.[1] Állami felügyelet mellett intézte a telepítést, parcellázást, a vitézi telkek kijelölését és kiosztását, illetve nyújtott jelzálogkölcsönt. Kolozsvárott és Újvidéken létesültek fiókjai. A második világháború alatt az 1942. évi XV. törvénycikk alapján megbízták a zsidó mezőgazdasági ingatlanok átmeneti hasznosításával. Ezen kívül átvette a belgrádi Privilegovana Agrarna Banca magyarországi vagyonának kezelését is. 1947 decemberében a Földhitelintézetet egyesítették az Országos Központi Hitelszövetkezettel, a kettőből megalakították az Országos Szövetkezeti Hitelintézetet." (https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gos_F%C3%B6ldhitelint%C3%A9zet, 2020.06.14.)

"Országos Földhitelintézet az 1936. évi XIV. törvénycikk értelmében az 1879-ben alapított Kisbirtokos Országos Földhitelintézete és az 1911-ben alapított Magyar Földhitelintézetek Országos Szövetsége egyesüléséből jött létre. Állami felügyelet mellett intézte a telepítést, parcellázást, a vitézi telkek kijelölését és kiosztását, illetve nyújtott jelzálogkölcsönt. Kolozsvárott és Újvidéken létesültek fiókjai.

A második világháború alatt az 1942. évi XV. törvénycikk alapján megbízták a zsidó mezőgazdasági ingatlanok átmeneti hasznosításával. Ezen kívül átvette a belgrádi Privilegovana Agrarna Banca magyarországi vagyonának kezelését is." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

[Relation to person or institution] Országos Földhitel Intézet
[Relation to person or institution] Markó Ignác ()