museum-digital
CTRL + Y
en

Fővárosi Gázművek

A fővárosi gázszolgáltatás története 1855-ig nyúlik vissza.
A kormány, felismerve a földgázhasználat kiszélesítésének gazdasági jelentőségét, 1960-ban elhatározta a gázipar fokozott mértékű fejlesztését. A hajdúszoboszlói földgáz Budapest körzetébe való szállítási lehetősége megalapozta az albertfalvai vízgőzös és az óbudai levegős földgázbontó berendezések megépítését. Terjedt a lakások gázfűtése.
1965-ben elkészült a Budapestet körülölelő körvezeték, és megkezdődött az ipari üzemek fokozottabb gázfelhasználása. A fűtési igények gyors növekedése miatt 1966 — ban megépült a kőbányai földgázbontó berendezés. 1968-ban lehetővé vált a fővárosban szolgáltatott gáz égéshőjének növelése. A Fővárosi Gázművek dolgozói egy év alatt mintegy 600 ezer készüléken elvégezték a nagyobb fűtőértékű gáz elégethetőségének biztosításához szükséges átalakításokat.
1970-ben a kormány jóváhagyta a Földgázfelhasználási Központ fejlesztési programját, melynek célja a hazai földgázkészletekre támaszkodva a gáz-termelés növelése, valamint az akkori Szovjetunióból, többek között az Orenburg, Ungvár között a KGST-országok közös erőfeszítésével felépült gázvezetéken érkező földgáz optimális felhasználása.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

[Relation to person or institution] Fővárosi Gázművek